Barack Obama tar selfies och spelar luftbasket i en video som via Buzzfeed nått miljontals tittare. Allt för att få sina landsmän att signa upp sig för det health care – program Obama kämpade så länge för att få igenom.

Först undrar man bara varför presidenten står och gör roliga miner framför en spegel samtidigt som det korsklipps med en ”ordinary guy”. Här finns identifikationen direkt. Vem du än är, president eller ej, har du stunder i livet där du gör saker som det inte är meningen att andra ska se. Förutom att spela på igenkänning gör Obama ännu fler rätt när filmen fortsätter med att han står framför spegeln och övar på att uttala ”february”.

Things Everybody Does But Doesn't Talk About, Featuring President Obama

”Att släppa sargen” brukar vi tala om när det gäller att nå fram med sin kommunikation. Genom att visa att också Obama känner sig lite osäker när han ska säga ”Don´t forget to register before 15 february” visar på ödmjukhet inför sina medborgare och en djärvhet i sin kommunikation. Några kanske säger att det bara är för att han inte kan ställa upp i något fler presidentval som han vågar larva sig inför kameran. Jag tror att det beror på att familjen Obama och deras kommunikationsstab insett att man måste släppa sargen för att vara aktuell i dagens kommunikation. Michelle Obamas videos i hennes kampanj kring barns hälsa har ofta samma komiska touch.

Kolla in Barack Obamas video och fundera på hur du kan få ut ditt budskap genom att släppa sargen och vara lite djärvare i kommunikationen.