Att sociala medier är viktigt när det kommer till marknadsföring har väl knappats undgått någon. Men har du någon gång övervägt Slideshare? En ”doldis” med fördelar!

Slideshare är en sajt där vem som helst kan ladda upp, och ta del av andras, presentationer (som till exempel powerpoints, video eller ljud). Förutom att det är en guldgruva för den som vill inspireras och lära sig nya saker med hjälp av föreläsningsmaterial från hela världen, kan det också vara en bra marknadsföringskanal för företag. Här är anledningarna (plus tips hur ni får bäst effekt av ert Slidsharematerial):

Smarta återvinning. Om det är något man som företag ofta har mycket av så är det informationsmaterial och presentationer. Istället för att det står och dammar på intranätet – varför inte dela det på Slideshare och låta alla se hur mycket kunskap och information ni besitter.

– Trafikdrivare. Slidshare har över 60 miljoner unika besökare i månaden. Här har ni alltså en utmärkt möjlighet att få många att ta del av ert material och varumärke – lägg till en avslutande slide i presentationen med en länk till er webbplats och få på så sätt fler att hitta till er sajt.

Bra SEO. Sajter som har länkar till sig från Slidshare har en tendens att rankas högre i Google. Genom att lägga upp presentationer som länkar till er sajt ökar ni alltså chansen att hamna högt på sökmotorernas resultatlista.

– Kvalitativt material att bädda in och dela. Ni kan bädda in ert (och andras) Slidesharematerial på er egen webbplats, blogg, eller andra sociala medier-kanaler. Fördelen är att ni dels får ni intressant material till er webbplats, Facebook-sida eller vilken plattform ni nu använder. En intressant presentation är också tacksamt material för andra att dela, och ni kan på så sätt sprida ert varumärke ännu mer och driva trafik.

Tips när ni skapar material för Slidshare:

  • Använd tilltalande bilder och sätt en tydlig, beskrivande rubrik. Startbilden på din presentation är extra viktig eftersom det är den som ska fånga användarens uppmärksamhet.
  • Lägg till en slide med länk till er webbplats samt kontaktuppgifter till er. Bra att veta är att länkar endast bli klickbara i en presentation från slide fyra och framåt.
  • Ge ytterligare liv till en klassisk ”powerpoint” genom att lägga till video och ljudklipp. Om du har laddat upp en presentation på Slideshare och senare kommer på att du vill lägga till en YouTube-video (till exempel!), loggar du in, klickar My uploads > Edit > Add video.
  • Tagga dina presentationer med upp till tio beskrivande ord, det gör det lättare för de som söker på Slideshare att hitta din presentation.
  • Fyll också i en beskrivning av din presentation, det är den texten som sökmotorer läser av. Så även här vill du använda tydliga nyckelord.

Avslutningsvis lever vi som vi lär och bjuder på en Slideshare-presentation (ej vår egen) om hur man skapar presentationer ”som rockar”.